dimarts, 9 d’agost del 2016

Objectius i criteris d'valuació

OBJECTIUS:

- Caracterització de cada tipus d'aïllament.
- Realització de la tècnica de rentat de mans higiènic i quirúrgic.
- Col·locació i retirada dels elements d'aïllament.
- Identificació de circumstàncies que constitueixen les indicacions per a un o altre tipus d'aïllament.
- Conéixer el vocabulari específic del centre sanitari i hospitalari.
- Valoració de la importància del correcte aïllament i tècniques d'higiene eficaces per evitar la transmissió de malalties.

 CRITERIS D’AVALUACIÓ:


Per part de l’alumnat:

- Explicació dels mètodes d'aïllament, indicant les seues aplicacions en pacients amb malalties transmissibles.
- Descripció dels principis a complir en relació a les tècniques d'aïllament, en funció del servei o de l'estat del pacient.
- Descripció dels elements d'ús en la realització de les tècniques d'aïllament.
- En un supost pràctic d'aïllament, degudament caracteritzat: determinació del procediment adequat a la situació, selecció dels materials que són necessaris, realització de les tècniques de rentat de mans higiènic i quirúrgic, realització de tècniques de col·locació i retirada de: gorra, bata, peücs i guants, utilitzant el mètode adequat.

Per part del professorat:


- Valoració si la metodologia prevista és adequada i les activitats programades s'adeqüen al temps disponible i al nivell de l'alumnat.
- Avaluació de recursos materials, personals i organització.
- Valoració si els instruments d'avaluació són els adequats per mesurar els criteris d'avaluació.

dilluns, 8 d’agost del 2016

TIC's A L'EDUCACIÓ

Twitter, facebook, google+, pinterest, feedly...


Les noves TIC’s són la innovació educativa del moment, vivim en una societat de globalització educativa, que ha canviat tant la forma d'ensenyar com la forma d'aprendre; es tracta d'un conjunt d'eines tecnològiques de la informàtica i la comunicació que permeten transmetre, processar i difondre la informació de manera instantània, promovent una retroalimentació entre alumnat i professor.
Ens ofereixen diversitat de recursos de suport a l'ensenyament, desenvolupant creativitat i innovació (espais de treball col·laboratius i entorns virtuals) promovent l'aprenentatge significatiu, actiu i flexible.

Açí teniu els enllaços, per tal de seguir-me i estar al dia en la matèria:

Facebook : xarxa social on compartireu les vostres inquietuds, dubtes, vídeos i notícies relacionades amb el mòdul. Fins i tot al finalitzar el mòdul estareu en contacte gràcies a la xarxa social.

Twitter: xarxa de microblogging que permet escriure i llegir missatges que no superen els 140 caràcters. Aquestes entrades són conegudes com tweets.

Pinterest: plataforma per compartir imatges que permet als usuaris crear i administrar, en taulers personals temàtics, col·leccions d'imatges com esdeveniments, interessos...

Feedly: s'utilitza per a difondre informació actualitzada freqüentment a usuaris que s'han subscrit a la font de continguts. El format permet distribuir continguts sense necessitat d'un navegador.

Google+: xarxa social de Google.

Espai Drive: és un espai col·laboratiu virtual per compartir documents amb els alumnes i on vosaltres també podreu lliurar els vostres treballs. Us facilitaré documents i articles científics relacionats amb la unitat didàctica, així com activitats d'ampliació i reforç.

Google Calendar: és un calendari virtual on vaig a compartir amb vosaltres les dates de les proves escrites i pràctiques, visites programades, així com el lliurament dels treballs. D'aquesta manera també podreu tindre una millor planificació del curs, on estarà sempre actualitzada, gràcies a l’aplicació de la tableta i mòbil.

Vocabulari del centre sanitari i hospitalari

Per realitzar un breu repàs sobre el vocabulari específic del mòdul, es proposa com avaluació diagnòstica de la unitat didàctica, la següent activitat: 
omplir els espais en blanc dels dibuixos cecs on s’especifiquen alguns exemples del vocabulari i lèxic del centre sanitari i hospitalari.

Intenteu realitzar l'activitat sense utilitzar traductors, vocabularis ni diccionaris terminològics, al capdavall teniu les solucions d'aquells termes més complicats.





Vocabulari específic del centre sanitari


Instrumental, (portaagulles, pinces de dissecció, tisores), materials, accessoris, (tamboret, comandament, matalàs, llençol, coixí, tauleta de nit, paperera, bossa de diüresi, barana, butaca, endoll, caminador, palangana), productes químics, (antisèptics, povidona iodada, clorhexidina, aigua oxigenada, àcid glutaraldehid, àcid peracètic) medicació i elements d’aïllament, (ulleres de protecció, mascareta, guants estèrils, bata d'un sol ús, gorra i peücs)


Lèxic tècnic de medicina, mostres biològiques i residus sanitaris.








Dia europeu dels drets dels pacients



18 d'abril: Dia europeu del drets dels pacients.





Aquesta celebració, promoguda per l'organització “Activa Citizenship Network” (ACN), pretén conscienciar, tant la ciutadania com les persones que intervenen en l'assistència sanitària, de la necessitat  de respectar, garantir i millorar els drets dels pacients europeus. Es celebra amb diferents actes estatals arreu d'Europa el 18 d'abril i amb una conferència internacional a Brussel·les el dia 12 de maig, és la sostenibilitat dels sistemes de salut en l'àmbit de les malalties cròniques.


Totes les persones relacionades amb el sector de la salut han d'implicar-se en la construcció d'un model sanitari sostenible i eficient basat en l'equilibri de tres aspectes fonamentals: les limitacions econòmiques actuals, l'accessibilitat universal i la qualitat de l'atenció. En aquest sentit, cal destacar el paper dels cuidadors informals en l'àmbit de l'atenció als malalts crònics.

El rol dels pacients en aquest àmbit és fonamental i només és possible mitjançant:

o   La participació en l'elaboració i el desplegament de les polítiques sanitàries.

o   La  millora de les seues capacitats individuals per responsabilitzar-se de la seua malaltia i tenir-ne cura, saber identificar-ne els símptomes, respondre apropiadament i adquirir habilitats per gestionar-ne l'impacte físic, emocional i social.  

o   L'ús adequat dels recursos sanitaris.

S'ha dissenyat un Pla que identifica les mesures necessàries per tal que la  ciutadania pugui prendre un rol més actiu en el sistema i, en conseqüència, responsabilitzar-se més de la seua salut i de l'ús adequat dels recursos sanitaris.

Les malalties cròniques constitueixen un gran repte per als sistemes de salut. A Europa afecten més del 80% de les persones de més de 65 anys i són responsables del 86% de totes les morts. S'estima que suposen un cost sanitari de 700 mil milions d'euros anuals, és a dir, entre el 70 i el 80% dels pressupostos de salut de la Unió Europea. L'any 2020 seran la causa principal de discapacitat i el 2030 es doblarà la incidència actual d'aquest tipus de malalties a partir dels 65 anys.